Sagan om Ay och Oy

I en annan tid levde det två goda vännerna Ay och Oy på varsin ö i det kalla Atlanthavet. De var inte bara vänner, utan delade också sina öar och fiskevatten. De var kända för att ta väl hand om sina familjer, föräldrar och behövande släktingar. Därför ville de vara överens om att när någon blev sjuk eller gick bort skulle den andre ta ansvaret för familjerna och ägorna.

Det var på den tiden man gjorde muntligt avtal och slöt avtalet med enkla symboliska handlingar.

Ay och Oy tog upp en liten sten som skimrade i vattenbrynet vid en av öarna. Stenen var inte större än ett ägg. I skenet av den varma elden signerade vännerna på gammaldags sätt ett avtal genom att stryka lite blod från bådas pekfingrar på stenen. Med en hammare delade de sedan stenen i två delar. Den lite mindre tog Ay för hans ägor var något mindre och Oy tog den större. Därmed var avtalet klart. För att alla skulle känna till avtalet ordnades en stor fest kvällen därpå som varade tills den värmande solen gick upp.

En dag kom en budbärare till Ay från hans farbror på Island. Farbrorn ville få hjälp med att bygga båtar och lockade Ay med stora förtjänster. Ay rådslog med Oy och med tårar gav han sig iväg på sitt utlandsäventyr. Åren gick och ingen hörde något från Ay.

Oy hade tagit sig an ansvaret för båda familjerna och ägorna. År lades till år och även om Oy inte tänkte på sin livskamrat varje dag saknade han sin vän.

Efter sju långa år seglade en ensam man in till en av öarna och frågade om han fick slå sig ner vid kvällsbrasan. Inget som Oy hade något emot. När skenet av brasan falnade och elden nästan slocknat tog mannen fram en liten påse som han gav till Oy. Oy öppnade och tog försiktigt ut något som var hårt och runt och gjorde att Oy började gråta hämningslöst då sju års vånda kom upp till ytan. Bara genom att känna med fingrarna på den runda stenen med kantig sida visste han att främlingen var Ay och att han nu äntligen var tillbaka.

Denna liknelse, två halvor av en sten, visar hur modern identifiering fungerar. En matchning av virtuella symboler som känner igen varandra.

Ay och Oy har gett namnet åt Ayoy, experter inom digital informationssäkerhet. Följ med på vår utmanande resa, att bygga förtroende för tillgänglig säkerhet.