John Allberg

John Allberg

John har arbetat med elektronisk identifiering och e-legitimationer sedan 2000. Först på Posten eSäkerhet mellan 2000 och 2004, sedan på Telia mellan 2004 och 2008. Från 2009 är han konsult inom området och 2010 grundade han Ayoy tillsammans med Oscar Jacobsson.


Remissvar SOU 2019:14: Ett säkert statligt ID-kort – med e-legitimation

2019-09-13   John Allberg   web e-leg id-kort

Sedan 18 augusti 2017 har justitieråd Inga-Lill Askersjö lett en utredning om ett statligt ID-kort i Sverige. Den resulterade i SOU 2019:14 “Ett säkert statligt ID-kort – med e-legitimation”.

Read more


Web Based Validity Check of Identification Documents

2018-12-29   John Allberg   web e-leg

Since the summer 2017 I’ve been the editor for a new technical specification for revocation check for identity documents. It was finally publiched in beginning of november with the name
“SIS-TS 45:2018 Web Based Validity Check of Identification Documents”

Read more


Så kan du minska bedrägerier med BankID

Så här gör du som förlitande part för att inte låta ditt system användas för bedrägerier med BankID.

Read more


Maven-plugin to verify licences

2017-10-27   John Allberg   java maven licence

In almost all projects where we develop software for our customers we use some kind of open source components. It’s therefore extemely importent to check the licenses of those components.

Read more
Elegnämndens federation avstängd

Den 23/9 upptäckte ssllistan.se (som drivs av Ayoy) att Elegitimationsnämndens metadata- och anvisningstjänst inte längre gick att nå.

Read moreE-legitimationsnämnden tar timeout

Årets E-legitimationsdag har kommit och gått. Under en dag samlas offentliga och privata intressenter för att dryfta elektronisk identifiering och signering. Till saken hör att det nu är bråttom, för 30:e juni är sista dagen för avropsavtal baserat på ramavtalet från 2008.

Read more


Ljuset i e-legmörkret

Om sex månader kan inte längre EID2008 användas och det är det upp till bevis för Svensk e-legitimation. Samtidigt ser det ljusare ut än någonsin efter en mängd förändringar.

Read more


Ayoy Card Verifier är nu gratis

Ayoy Card Verifier is an automated smart card quality assurance tool and we have just decided it to be free!

Read more


SSLlistan.se - SSL/TLS i Sverige

Vi var på Norwegian Developer Conference i juni och lyssnade bl.a. på Troy Hunt om säkerhet på webben och bl.a. om SSL/TLS. Han visade en genomgång av utländska bankers SSL/TLS som inte var positiv. Den naturliga följdfrågan är naturligtvis hur det står till med våra svenska offentliga och privata organisationer?

Read more


Telia nu försiktigt positiva till Svensk e-legitimation

I torsdags träffade jag min vän Christer Chronqvist, ansvarig för Telias försäljning av e-legitimationer över ett glas vin på Gemaltos sommarevent. Han berättade då att Telia tagit ett inriktningsbeslut att gå med i “Svensk e-legitimation”. Det innebär att Telia nu startar ett projekt för att t.ex. titta närmare på nämndens regelverk bl.a. ur legala och tekniska/funktionella aspekter.

Read more


Jekyll men ingen mister Hyde

2015-05-12   John Allberg   web

När vi startade Ayoy ville vi snabbt ha upp en enkel webb. Vi tog hjälp att utforma webben och det slutade med en Wordpress i Azure. Wordpress har dock känts mindre och mindre rätt säkerhetsmässigt samtidigt som prestandan har varit usel. Vi har nu gjort om vår webb från grunden och baserar oss nu på Jekyll, en av generatorerna av statisk html.

Read more


Sverige vill tillåta piratkopiering

Om staten upphandlade uthyrning av film skulle de flesta förstå att det vore olämpligt att göra kopior som man behåller. Visserligen skulle kostnaden för den offentliga förvaltningen minska och visst vore det skönt att kunna se filmen när man vill men det skulle också omöjliggöra affärer med filmuthyrarna.

Read more


Staten tar e-legitimationerna

På Internetdagarna berättade Inera och E-legitimationsnämnden att SITHS (Säker IT i Hälso- och Sjukvården) kommer att vara den första utfärdaren som anmäls till Svensk e-legitimation.

Read more


Ayoy blir E-legitimationsutfärdare

De två vännerna Ay och Oy sitter på puben och pratar om värdsliga ting.

Read more


New version av Ayoy Card Verifier

2014-10-02   John Allberg   Card_Verifier

We have just published version 1.5.1 of Ayoy Card Verifier.

Read more


E-legitimationsnämnden och priset för myndigheter

Regeringen har beslutat att E-legitimationsnämnden får ta ut 47% av vad våra svenska myndigheter ska betala till utfärdarna, för närvarande 95,41 öre per aktiv användare, månad och myndighet.

Read more


E-legitimationsnämnden och vikten av dialog

Föräldraskapet kan ibland bli spännande när man plötsligt står inför att medla mellan sin partner och barnet. Att i det läget använda maktspråk fungerar på barnet (“gå och lägg dig!”) men väldigt o-bra på partnern. Ja, om man vill ha en partner kvar alltså… Partnern och jag är ju likvärdiga.

Read more


E-legitimationsnämnden publicerar pris

Nu är äntligen E-legitimationsnämndens prismodell för utfärdare komplett med pris för 2014 och 2015! Priset är satt till 203 öre per person, e-tjänst och månad för Svensk E-legitimation på tillitsnivå 3.

Read more


Minidriver or PKCS#15?

2013-10-19   John Allberg   Smartcards

During the last weeks I’ve been asked several times “Should we as an organization choose a Microsoft Minidriver card or a PKCS#15 card?”. I suspect someone is out advertising for Microsoft Minidriver.

Read more


Arbetsmöte ISO/SC17/WG4 i Singapore

2013-10-04   John Allberg   ISO/SC17

Under 23-27 september hade ISO/SC17 möte i Singapore. Jag hade nöjet att representera Sverige i “Work group 4” och tänkte dela med mig lite av det som händer.

Read more


Kommer vi att ha några e-legitimationsutfärdare?

Jag har skrivit tidigare att ekonomin inte går ihop för E-legitimationsnämnden med det som utlovats och jag tror att det är vad som fördröjer prismodellen. Vill man ha kunder eller leverantörer i systemet? Utan bägge finns tyvärr inte något system.

Read more


E-legitimationsnämndens ekonomi

Just nu sitter E-legitimationsnämnden och svettas över hur deras prismodell och priser ska fungera.

Read more