Sverige vill tillåta piratkopiering

Om staten upphandlade uthyrning av film skulle de flesta förstå att det vore olämpligt att göra kopior som man behåller. Visserligen skulle kostnaden för den offentliga förvaltningen minska och visst vore det skönt att kunna se filmen när man vill men det skulle också omöjliggöra affärer med filmuthyrarna.

För vem skulle vilja hyra ut filmer till Svenska staten om man direkt kopierade dem och spred dem inom staten?

Just nu verkar ett antal entreprenörer inom den offentliga förvaltningen komma med glada idéer som går ut på att ge ut egna identiteter med hjälp av E-legitimation. Inom branschen kallas det för ID-växling, helt enkelt att kopiera en (elektronisk) ID-handling för att ge ut en annan till samma person.

Vi vet sedan tidigare att lönsamheten inom branschen E-legitimationer är dålig. Det är en bransch där man ”hyr ut” en utförd identifiering av en individ, en investering från utfärdarens sida. Tanken är det ska vara så många som ”hyr” identiteten till en tillräckligt hög summa för att man ska kunna få en vinst, samtidigt som kostnaden är lägre för var och en av de som hyr jämfört att göra en egen identifiering.

Likheten med filmuthyrare är tydlig. De gör en investering med inköpta filmer som de sedan hyr ut till sina kunder.

Om delar av offentliga Sverige är berett att kopiera den uthyrda e-legitimationen kommer utfärdaren att gå med förlust. Det finns då inte någon anledning för utfärdarna att fortsätta göra investeringarna (identifieringarna). Marknaden försvinner.

I en skrivelse till ett antal andra myndigheter konstaterar Skatteverket med stor förvåning att leverantörerna av e-legitimationer inte uppskattat att Skatteverkets kunder via Min Myndighetspost har gett ut nya ID-handlingar. De verkar lika förvånade över att förbudet mot ID-växling finns med i regelverket för Svensk e-legitimation och jag fick intrycket att de tänker arbeta för att det ska tas bort.

Jag tycker att agerandet visar att man inte förstått hur marknaden fungerar. Att man tycker det är rimligt att man ska kunna kopiera en leverantörs varor och i vissa fall sälja dem vidare till andra myndigheter gör mig helt mållös.

Tycker man att det är acceptabelt att kopiera filmer från filmuthyrningsfirmorna också eller gäller det bara e-legitimationer?


Nästa inlägg ("Bankerna nu försiktigt positiva till Svensk e-legitimation") >>
<< Tidigare inlägg ("Staten tar e-legitimationerna")
Dela på:    
John Allberg

John har arbetat med elektronisk identifiering och e-legitimationer sedan 2000. Först på Posten eSäkerhet mellan 2000 och 2004, sedan på Telia mellan 2004 och 2008. Från 2009 är han konsult inom området och 2010 grundade han Ayoy tillsammans med Oscar Jacobsson.